Çerez Örnek
canlı destek

Sem Cihazı Numune Kabul Kriteri

MüÅŸteri numune gönderirken taahhütnamede yazılan ÅŸartlarla birlikte, aÅŸağıda belirtilen ÅŸartlara da uymakla yükümlüdür. Uygun olmayan numune gönderilmesi halinde EGE-MATAL numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir.

Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Numune Kabul Kriterleri

MüÅŸteri numune gönderirken ANALÄ°Z/TEST HÄ°ZMET TAAHHÜTÜ’nde yazılan ÅŸartlarla birlikte, aÅŸağıda belirtilen ÅŸartlara da uymakla yükümlüdür. Uygun olmayan numune gönderilmesi halinde EGE-MATAL numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir. 

1.  SEM analiz baÅŸvurusu için gerekli planlamaların yapılması sebebi ile 1 hafta önceden online randevu sistemini kullanarak randevu alınması gerekmektedir.

2.  SEM görüntüsü alınacak numuneler nemli olmayan ya da sulu olmayan katı numuneler olmalıdır. Teknik nedenlerden dolayı; kuru olmayan numunelerden SEM görüntüsü alınamaz.

3.  Tek seferde analiz sırasında numune boyutu 100nm’den büyük örnekler için maksimum 5 örnek kabul edilmektedir. Numune boyutu 100nm’den küçük örnekler için ise maksimum 3 numune kabul edilmektedir. Tek seferde konulacak örneklerin yükseklikleri eÅŸit ve maksimum 10 mm olmalıdır.

4.  Analiz için gönderilecek numuneler toz veya katı blok halinde olabilir. Numune miktarı, toz numuneler için gözle görülür olması yeterlidir. Katı numunelerin boyutları 10 mm’yi geçmemelidir.

5.  Kritik nokta kurutucusu (CPD) kullanılarak analize hazır hale getirilmesi gereken biyolojik numunelerin en az 1 gün öncesinde EGE-MATAL’a getirilmesi gerekmektedir. CPD cihazına toz numune kabul edilmemektedir, tek sette analizlenecek numune çapı en fazla 1.5cm, sayısı ise en fazla 4 olmalıdır.

6.  Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır. Numuneler 01’den baÅŸlanarak müÅŸteri tarafından mutlaka kodlanmalıdır. Analiz Raporunda sadece numune kodları belirtilecektir.

7.  Numune iletken deÄŸilse (direnci 10-10 ohm’dan büyükse), taramalı elektron mikroskobu ile çalışırken bazı problemler ortaya çıkacaktır. Bu tür numunelerin kaplanması gerekmektedir. Fakat kaplama yapılması, numuneye verdiÄŸi kontrastlığa baÄŸlı olarak yaklaşık 20-50 nm büyüklüÄŸünün altındaki yapıların görülmesini engelleyebilmektedir.

8.  Kaplama yapılması, EDS analizinin malzeme içeriÄŸinden farklı çıkmasına neden olur.

9.  Numunede görmek istenilen ÅŸekillerin boyutları 50 nm’den büyükse ve numune yalıtkan ya da düÅŸük iletkenliÄŸe sahipse, numuneye düÅŸük vakum ortamında bakılmalıdır. Fakat düÅŸük vakum düÅŸük çözünürlüÄŸe neden olmaktadır. EÄŸer numune iletkense ya da kaplama yapılacaksa, numunenin yüksek vakum altında incelenmesi daha yararlı olacaktır.

10.  Birden fazla numunenin aynı anda vakuma alınıp incelenmesi için, numune boyutlarının birbirleriyle fark yaratmayacak ÅŸekilde olması gerekmektedir. Farklı boyutlardaki numuneler, ayrı ayrı vakum odasına yüklenip analiz edileceÄŸinden zaman kaybına yol açmaktadır.

11.  Numunelerin, numune tutuculara yerleÅŸtirilerek analize hazır hale getirilmesi ve numunelerin analiz gününe kadar uygun ÅŸartlarda (sıcaklık, nem vb.) saklanması gibi koÅŸulların sorumluluÄŸu analiz talep eden kiÅŸiye aittir.

12.  SEM için, numune hazırlama zorunluluÄŸu olduÄŸundan, araÅŸtırmacının randevu saatinden en az 15 dakika önceden gelip numunelerini hazır etmesi beklenmektedir. Numune kaplama iÅŸlemi yapacak olan araÅŸtırmacının ise en az 30 dakika önce EGE-MATAL’da hazır olması gerekmektedir. Bu iÅŸlem, uzmanlar nezaretinde numune sahibi tarafından yapılmalıdır. Numunelerin analize hazır hale getirilmesi, numune sahibinin sorumluluÄŸundadır.

13.  STEM dedektörünü kullanmak isteyen araÅŸtırmacıların radevu almadan önce mutlaka uzman ile görüÅŸmesi gerekmektedir. STEM ile incelenecek numune toz ÅŸeklinde olmalıdır. Tozun parçacık boyutunun 100 nm’den küçük olması gerekmektedir. Toz numune uygun bir sıvı (alkol, distile su, aseton, hekzan gibi) içerisinde süspanse hale getirilmelidir. Süspansiyonun içerisindeki toz numune miktarı % 0,1 ile % 1 arasında olmalıdır. Toz parçacıkların aglomerasyonunu engellemek için mümkünse süspansiyon ultrasonik karıştırıcıda bekletilmelidir.  Numunenin, ızgara (grid) üzerinde incelenmeye hazır ÅŸekilde getirilmesi gerekmektedir. Numune hazırlama iÅŸlemi için uzman ile görüÅŸmesi gerekmektedir.

14.  EBIC dedektörünü kullanmak isteyen araÅŸtırmacıların radevu almadan önce mutlaka uzman ile görüÅŸmesi gerekmektedir.

15.  Numunelerden elde edilen görüntüler CD içerisinde analiz sonuç raporuyla beraber verilir. EGE-MATAL verdiÄŸi analiz çıktısı SEM görüntülerinden sorumludur, oynanmış görüntülerden sorumlu tutulamaz.

16.  Ä°mzalı olmayan analiz/test çıktıları bilgilendirme niteliÄŸinde olup, resmi nitelik taşımamaktadır.

Ä°letiÅŸim için egematalsem@gmail.com adresi kullanılabilir.


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°